Αέρια αίματος


αέρια αίματοςΤι είναι τα αέρια αίματος;

Ουσιαστικά είναι η λήψη αίματος από μία αρτηρία και ακολούθως η ανάλυση του αίματος σε ειδικό μηχάνημα (αναλυτής αερίων αίματος). Έτσι λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα, αλλά και το pH του αίματος. Με τα αέρια αίματος ο γιατρός αποκτά πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των πνευμόνων αλλά και άλλων οργάνων του οργανισμού. Παράδειγμα αποτελεί η νεφρική λειτουργία του οργανισμού

Λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος (συνήθως 1 ml), συχνότερα από την κερκιδική αρτηρία στον καρπό. Ακολούθως γίνεται η ανάλυση του αίματος επιτόπου. Είναι εξέταση απαραίτητη για να εκτιμηθεί η ανάγκη ενός ασθενούς για λήψη οξυγόνου, είτε προσωρινά, είτε και μόνιμα στο σπίτι του.

Ακόμη, με την ανάλυση αερίων αίματος εκτιμάται η ανταπόκριση του ασθενούς στην τρέχουσα θεραπεία που λαμβάνει. Παθήσεις όπως η ΧΑΠ, το άσθμα, η πνευμονική ίνωση κλπ) χαρακτηρίζονται συχνά από παθολογικά αέρια αίματος. Επίσης με τα αέρια αίματος κρίνεται η απόφαση για μηχανικό αερισμό στις περιπτώσεις που η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι σοβαρή και δεν ανταποκρίνεται στην ήδη λαμβάνουσα φαρμακευτική αγωγή.