Δύσπνοια


δύσπνοιαΤι είναι η δύσπνοια;

Οι ασθενείς που εμφανίζουν δύσπνοια την περιγράφουν με διάφορους τρόπους.  Κάποιοι λένε ότι δυσκολεύονται να πάρουν βαθιά ανάσα ή ότι δεν τους φτάνει ο αέρας που αναπνέουν.  Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι αισθάνονται ένα σφίξιμο στο στήθος ή ότι χρειάζεται να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να αναπνέουν. Η δύσπνοια μπορεί να ξεκινήσει αιφνίδια, εντός λεπτών ή ωρών. Μπορεί επίσης να έχει μια πιο βαθμιαία εγκατάσταση, σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών.

Ποιες είναι οι αιτίες της δύσπνοιας;

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια.

Οι συχνότερες αιτίες της οξείας – ξαφνικής δύσπνοιας είναι:

  • Προβλήματα των πνευμόνων όπως άσθμα, λοιμώξεις όπως πχ πνευμονία, βρογχίτιδα, πνευμονική εμβολή.  Αυτές οι καταστάσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν κι άλλα συμπτώματα, π.χ. η πνευμονική λοίμωξη μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και βήχα.
  • Καρδιολογικά προβλήματα, όπως η καρδιακή προσβολή ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να συνοδεύεται από πόνο ή αίσθημα βάρους στο στήθος.  Καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να στείλει όσο αίμα χρειάζεται στα διάφορα όργανα του σώματος.
  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (ονομάζεται “αναφυλαξία”). Μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα και εξανθήματα.
  • Εγκυμοσύνη. Μπορεί να είναι φυσιολογικό μία έγκυος να έχει δυσκολία στην αναπνοή της, συνήθως όταν κουράζεται ή ξαπλώνει ύπτια.

Οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας δύσπνοιας είναι:

  • Παχυσαρκία ή έλλειψη γυμναστικής.

Χρειάζεται να επικοινωνήσω με το γιατρό μου εάν έχω δύσπνοια;

Ναι.  Εάν πάσχετε από δύσπνοια και ειδικότερα εάν είναι έντονή ή συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή ναυτία, χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο.  Εάν παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα ενδεχομένως η κατάσταση να είναι σοβαρή.

Πρέπει να υποβληθώ σε εξετάσεις αν εμφανίζω δύσπνοια;

Πιθανότατα. Ο γιατρός σας θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις και θα σας εξετάσει κλινικά.  Αναλόγως των ευρυμάτων, ενδεχομένως να ζητήσει και κάποιο/α από τα παρακάτω:

  • Αιματολογικές εξετάσεις
  • Ακτινογραφία θώρακα
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.
  • Σπιρομέτρηση

Πὠς θεραπεύεται η δύσπνοια;

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, υπάρχουν διάφορα μέσα για τη θεραπεία.   Εφόσον ο γιατρός σας διαγνώσει την αιτιολογία του προβλήματος, θα συζητήσει μαζί σας τις διάφορες επιλογές θεραπείας.