Τι είναι το κακόηθες μεσοθηλίωμα;
Το κακόηθες μεσοθηλίωμα είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου που αφορά στη λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει του πνεύμονες και ονομάζεται υπεζωκότας. Πρόκειται για πολύ σοβαρή πάθηση, η οποία και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Τα άτομα που νοσούν από κακόηθες μεσοθηλίωμα είναι συνήθως μεγαλύτερα των 50 ετών. Σχεδόν πάντα ανευρίσκεται στο ιστορικό τους έκθεση στον αμίαντο.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κακόηθους μεσοθηλιώματος;
Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
- Δυσκολία στην αναπνοή – Μπορεί ο ασθενής να αισθάνεται ότι δεν του φτάνει ο αέρας ή ότι πρέπει να προσπαθεί πολύ για να αναπνέει.
- Θωρακικός πόνος
Εάν κάποιο άτομο παρουσιάζει τα ανωτέρω συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχει από κακόηθες μεσοθηλίωμα. Πολλές κοινές καταστάσεις προκαλούν δύσπνοια και θωρακικό άλγος. Οι περισσότερες από αυτές εξάλλου είναι και πολύ συχνότερες σε σχέση με το κακόηθες μεσοθηλίωμα.
Πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό μου;
Ναι. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή θωρακικό πόνο πιθανότατα να χρειάζεται να μεταφερθείτε άμεσα στο νοσοκομείο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι η κατάσταση της υγείας σας είναι σοβαρή.
Θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις εάν υπάρχει υποψία για μεσοθηλίωμα;
Ναι. Ο γιατρός θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας ρωτήσεις κάποια στοιχεία από το ιστορικό σας. Ενδεχομένως να υποβληθείτε και στα ακόλουθα τεστ:
- Ακτινογραφία θώρακος και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις – Αυτές μπορεί να είναι αξονική τομογραφία, PET scan, ή μαγνητική τομογραφία. Όλες αυτές οι εξετάσεις δημιουργούν εικόνες από το εσωτερικό των οργάνων και ειδικότερα των πνευμόνων και του υπεζωκότα.
- Αναπνευστικές δοκιμασίες – Σε αυτά τα τεστ αναπνέετε μέσω ενός ειδικού σωλήνα. H πιο απλή δοκιμασία λέγεται σπιρομέτρηση. Έτσι αξιολογείται τελικά το πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες σας.
- Βρογχοσκόπηση – Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λεπτό σωλήνα (το βρογχοσκόπιο) και μέσω αυτού παρατηρεί το εσωτερικό των πνευμόνων σας.
- Βιοψία – Ο γιατρός λαμβάνει ένα μικρό δείγμα από τον υπεζωκότα ή από το χώρο μεταξύ των πνευμόνων σας. Ακολούθως το δείγμα εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο και γίνονται διάφορες εξετάσεις.
Ποια είναι η θεραπεία για το κακόηθες μεσοθηλίωμα;
Ο γιατρός δεν μπορεί πάντοτε να θεραπεύσει πλήρως ένα ασθενή που πάσχει από κακόηθες μεσοθηλίωμα. Εντούτοις, μπορεί να χορηγήσει συμπτωματική – ανακουφιστική θεραπεία, έτσι ώστε ο πόνος να είναι ηπιότερος και η δυσκολία στην αναπνοή λιγότερη. Αυτές οι θεραπευτικές αγωγές περιλαμβάνουν τα εξής:
- Χειρουργείο – Πολλοί ασθενείς με κακόηθες μεσοθηλίωμα δεν είναι σε καλή κατάσταση για να αντέξουν ένα χειρουργείο, αλλά μερικοί είναι. Κατά το χειρουργείο ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τμήμα ή και ολόκληρο τον ιστό που φέρει τον καρκίνο, να αφαιρέσει το υγρό που πιθανότατα έχει μαζευτεί γύρω από τους πνεύμονες και να τοποθετήσει πούδρα στο χώρο γύρω από τους πνεύμονες για να προληφθεί περαιτέρω ανάπτυξη του υγρού στο μέλλον.
- Ακτινοθεραπεία – Η ακτινοβολία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα
- Χημειοθεραπεία – Τα χημειοθεραπευτικά είναι μία μεγάλη ομάδα φαρμάκων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Κάποια άτομα λαμβάνουν συνδυασμό θεραπείας. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μετά από ένα χειρουργείο. Η καλύτερη θεραπευτική επιλογή είναι διαφορετική για τον κάθε ασθενή και εξαρτάται από την ηλικία, τα υπόλοιπα συμπτώματα και τη γενική κατάσταση υγείας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για τις διάφορες επιλογές πάντα σε συνδυασμό με τις δικές σας επιθυμίες.
Πώς θα είναι η ζωή ενός ατόμου αφότου έχει διαγνωστεί ότι πάσχει από κακόηθες μεσοθηλίωμα;
Αυτό εξαρτάται από την ηλικία, τη γενικότερη κατάσταση υγείας και άλλους παράγοντες. Η θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα για κάποιους ασθενείς, ενώ για κάποιους άλλους μπορεί να μην έχει καθόλου δράση. Γνωρίζοντας ο άρρωστος κάποια δεδομένα, μπορεί να πάρει πιο σωστές αποφάσεις για τη θεραπεία του. Κάθε φορά που ο γιατρός σας προτείνει μία θεραπευτική επιλογή, μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής:
- Ποιο είναι το όφελος από την εκάστοτε θεραπεία; Υπάρχει πιθανότητα να παρατείνει την επιβίωση; Πόσο μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων;
- Τι αρνητικό μπορεί να συμβεί από την κάθε θεραπεία; Ποιες οι πιθανές παρενέργειες;
- Υπάρχουν άλλες επιλογές εκτός της συγκεκριμένης θεραπείας;
- Τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που δεν γίνει χορήγηση της θεραπείας;