Σπιρομέτρηση


σπιρομέτρησηΤι είναι η σπιρομέτρηση;

Η σπιρομέτρηση εξετάζει πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της σπιρομέτρησης φυσάτε μέσα σε μια συσκευή, το σπιρόμετρο, που μετράει πόσο αέρα μπορείτε να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

Πότε έχει ένδειξη να υποβληθείτε σε σπιρομέτρηση;

Ο γιατρός θα σας προτείνει να υποβληθείτε στη σπιρομέτρηση εάν:

  • Καπνίζετε ή έχετε υπάρξει καπνιστής στο παρελθόν
  • Έχετε επίμονο βήχα
  • Σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε γρήγορα
  • Είστε άνω των 40 ετών
  • Πρόκειται να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση
  • Έχετε επεισόδια συριγμού (“σφυρίγματος” την ώρα που αναπνέετε)
  •  Λαμβάνετε ήδη αγωγή λόγω αναπνευστικών προβλημάτων (ΧΑΠ, Βρ.Άσθμα, κλπ) και πρέπει ανά διαστήματα να παρακολουθείτε την πορεία της νόσου σας, καθώς και αν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε.
  •  Ανησυχείτε για την υγεία του αναπνευστικού σας συστήματος

 Τι συμβαίνει κατά την εξέταση;

Ο γιατρός θα σας δείξει πώς να φυσήξετε μέσα στο σπιρόμετρο πριν ξεκινήσετε. Θα σας ζητηθεί να φυσήξετε τουλάχιστον τρεις ή περισσότερες φορές μέσα στο σπιρόμετρο.

Όταν κρατάτε το σπιρόμετρο, θα πρέπει:

  1. Να εισπνεύσετε όσο πιο βαθιά μπορείτε αφού τοποθετήσετε τα χείλη σφιχτά γύρω από το επιστόμιο.
  2. Να φυσήξετε δυνατά τον αέρα σας, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
  3. Να συνεχίσετε να φυσάτε για τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα και μέχρι ο γιατρός να σας πει να σταματήσετε.

Πώς αξιολογούνται τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης;

Αρχικά, αξιολογούνται ο όγκος αέρα που φυσάτε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1) καθώς και ο συνολικός όγκος αέρα που εκπνέετε (FVC).  Αυτοί οι δύο δείκτες χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί ο δείκτης απόφραξης των βρόγχων. Ο γιατρός πιθανόν να σας ζητήσει να επαναλάβετε την σπιρομέτρηση μετά από 15-20 λεπτά αφού εισπνεύσετε ένα ειδικό φάρμακο, ώστε να αξιολογήσει της αναστρεψιμότητα πιθανής βλάβης (έμμεσο σημείο υπέρ βρογχικού άσθματος). Στην πιο κάτω εικόνα φαίνεται η τυπική καμπύλη που λαμβάνει ο Πνευμονολόγος αφού κάνετε τη σπιρομέτρηση, με την οποία θα σας εξηγήσει αν χρειάζεστε να πάρετε κάποια θεραπεία.

σπιρομέτρηση

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί δείκτες της σπιρομέτρησης;

Ο πιο σημαντικός δείκτης που λαμβάνει ο γιατρός είναι ο FEV1 δηλαδή ο όγκος αέρα που φυσάτε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο Ο δεύτερος πιο σημαντικτός δείκτης της σπιρομέτρησης είναι ο FVC δηλαδή ο συνολικός όγκος αέρα που εκπνέετε μέχρι το τέλος της βίαιης εκπνοής.

Ο λόγος των δύο πιο πάνω δεικτών αποτελεί το πηλίκο FEV1 / FVC. Αυτό μας καταδεικνύει κατά πόσο ο ασθενής έχει αποφρακτικό σύνδρομο ή περιοριστικό σύνδρομο. Για παράδειγμα, οι βαρείς καπνιστές που έχουν αποφρακτικό σύνδρομο, μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό δείκτη σπιρομέτρησης FEV1 / FVC.

Μπορεί να γίνει η σπιρομέτρηση στο σπίτι;

Υπάρχουν σύγχρονα φορητά σπιρόμετρα τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στο σπίτι του ασθενή από τον θεράποντα Πνευμονολόγο. Η αξιοπιστία τους γενικά είναι ικανοποιητική, ειδικά αν πρόκειται να ληφθούν κάποιες μετρήσεις που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη θεραπεία του αρρώστου. Σε περίπτωση που δεν μετακινείται ο ασθενής εκτός σπιτιού, το φορητό σπιρόμετρο μπορεί να δώσει τη λύση και να διαγνώσει το αναπνευστικό πρόβλημα του ασθενή.

Παρακολουθήστε στο πιο κάτω βίντεο πώς ακριβώς γίνεται η σπιρομέτρηση.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://breathe.ersjournals.com