Διακοπή Καπνίσματος


διακοπή καπνίσματοςΠοιο είναι το όφελος από τη διακοπή καπνίσματος;

Eπιτυγχάνοντας κανείς τη διακοπή καπνίσματος, μειώνει τις πιθανότητες να πεθάνει από καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική νόσο ή και καρκίνο. Επίσης μειώνει τις πιθανότητες να πάθει οστεοπόρωση, μία κατάσταση που κάνει τα κόκκαλα πιο αδύνατα. Επιπλέον η διακοπή του καπνίσματος βοηθά στο να διατηρείται το δέρμα νεότερο και να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων.  Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη γενικότερη υγεία του ατόμου ανεξάρτητα από την ηλικία και ανεξάρτητα από το πόσο πολύ έχει καπνίσει στη ζωή του.

Τι πρέπει να κάνω εάν επιθυμώ να πετύχω τη διακοπή καπνίσματος;

  1. Ορίστε μία ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.
  2. Ανακοινώστε στην οικογένεια, τους φίλους και το περιβάλλον σας ότι σκοπεύετε να διακόψετε το κάπνισμα.
  3. Να είστε προετοιμασμένοι για τις “δύσκολες” μέρες που θα ακολουθήσουν όταν διακόψετε το κάπνισμα.
  4. Απομακρύνετε όλα τα προϊόντα καπνίσματος (τσιγάρα, αναπτήρες, σταχτοδοχεία κλπ) από το σπίτι, το αυτοκίνητο και τον εργασιακό σας χώρο.
  5. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πλάνο σας όσον αφορά στη διακοπή του καπνίσματος.

 

Πώς μπορεί ο γιατρός μου να με βοηθήσει ώστε να πετύχω στη διακοπή καπνίσματος;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να πετύχετε τη διακοπή καπνίσματος.  Μπορεί να σας παρέχει υποστήριξη ή να σας φέρει σε επαφή με άτομα που μπορεί να σας βοηθήσουν.  Αναμφίβολα όμως, μπορεί να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή με σκοπό να:

  • Μειωθεί η επιθυμία σας για κάπνισμα
  • Μειωθούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανιστούν όταν σταματήσετε το κάπνισμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πιθανόν να εμφανιστούν μετά τη διακοπή καπνίσματος;

 Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές του ύπνου
  • Ανησυχία, άγχος, διέγερση
  • Εύκολος εκνευρισμός
  • Διαταραχές συγκέντρωσης

Κάποια άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα πέφτουν σε παροδική κατάθλιψη. Κάποιοι άλλοι τελικά χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη, όπως αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή συμβουλευτική παρέμβαση από ψυχολόγο.  Εάν παρουσιάσετε κατάθλιψη κατά τη διακοπή του καπνίσματος, ενημερώστε το γιατρό σας.

 

Με ποιο τρόπο βοηθούν τα φάρμακα στη διακοπή καπνίσματος;

Τα διάφορα φάρμακα δρούν με διαφορετικό τρόπο:

  • Υποκατάστατα νικοτίνης:  Βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και μειώνοντας την επιθυμία για κάπνισμα – λήψη νικοτίνης (της κύριας ουσίας των τσιγάρων που προκαλεί εθισμό). Διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως δερματικά επιθέματα, παστίλιες και τσίχλες. Επίσης κυκλοφορούν υπό μορφή ρινικών σπρέυ και εισπνεόμενων σπρέυ.
  • Υδροχλωρική Βουπροπιόνη. Πρόκειται για φάρμακο που μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα.
  • Βαρενικλίνη. Μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα και τα συμπτώματα διακοπής του καπνίσματος. Εάν πάσχετε από άγχος, κατάθλιψη ή καρδιακή νόσο, συζητήστε το με το γιατρό σας προτού αρχίσετε τη λήψη του φαρμάκου.

Εάν λαμβάνετε υδροχλωρική βουπροπιόνη ή βαρενικλίνη και πάσχετε από κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονη νευρικότητα
  • Κατάθλιψη
  • Έχετε περίεργη συμπεριφορά
  • Τάσεις αυτοκτονίας

διακόψετε το φάρμακο και καλέστε το γιατρό σας

 

Διαβάστε ακόμη:

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο. Μύθοι και πραγματικότητες που ισχύουν και οφείλετε να ξέρετε.

Πώς βοηθά η συμβουλευτική παρέμβαση στη διακοπή καπνίσματος;

Αυτή μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο γιατρό σας ή και ακόμη τηλεφωνικά.  Μπορεί να βοηθηθείτε όσον αφορά στα εξής:

  • Να αντιληφθείτε τι ακριβώς σας κάνει να θέλετε να καπνίσετε και τι μπορείτε να κάνετε εναλλακτικά για να αποφύγετε το κάπνισμα
  • Να ξεπεράσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο
  • Να καταλάβετε τι πήγε λάθος σε ενδεχόμενη προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Ποιο από όλα τα μέσα έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία στη διακοπή καπνίσματος;

Έρευνες έχουνε δείξει ότι μεγαλύτερη πιθανότητα στη διακοπή καπνίσματος παρουσιάζουν τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και επιπλέον συμβουλευτική καθοδήγηση.  Μπορεί να βοηθηθούν επίσης τα άτομα που συνδυάζουν τα υποκατάστατα νικοτίνης με κάποιο από τα φάρμακα διακοπής καπνίσματος.

 

Η διακοπή καπνἰσματος προδιαθέτει στην αύξηση του σωματικού βάρους;

Ναι, μπορεί να αυξηθεί το σωματικό βάρος. Εντούτοις, διακόπτοντας κάποιος το κάπνισμα θα έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία του σε σχέση με τις αρνητικές επιδράσεις της αύξησης του σωματικού του βάρους.  Επιπλέον, τρώγωντας λιγότερο και κάνοντας περισσότερη σωματική άσκηση μπορεί κανείς να ελέγξει την ενδεχόμενη αύξηση του βάρους του. Λαμβάνοντας την υδροχλωρική βουπροπιόνη πιθανόν να μην υπάρξει αύξηση του σωματικού βάρους ἐτσι κι αλλιώς.

 

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί διακοπή  καπνίσματος;

Μπορείτε να:

  • Ξεκινήσετε γυμναστική
  • Να αποφεύγετε στενή επάφή με καπνιστές ή και χώρους όπου υπάρχουν καπνιστές ή που τους έχετε συνδυάσει στο μυαλό σας με κάπνισμα, π.χ. καφενεία. Αν υπάρχουν άτομα στο στενό σας περιβάλλον που καπνίζουν, συζητήστε το μαζί τους και ζητήστε τους τουλάχιστον να μην καπνίζουν μπροστά σας.
  • Μασάτε τσίχλα ή καραμέλα ή οτιδήποτε άλλο στο στόμα σας εύχρηστο. Αν έχετε έντονη επιθυμία για να καπνίσετε ένα τσιγάρο, χρησιμοποιήστε τα ανωτέρω στη θέση του τσιγάρου.
  • Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια σας, ακόμα κι αν έχετε ξαναξεκινήσει να καπνίζετε.  Οι περισσότεροι άνθρωποι επιτυχάνουν μόνιμη διακοπή του καπνίσματος μετά από επανειλημένες προσπάθειες.

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα

Αν είστε έγκυος, είναι άκρως σημαντικό για τη δική σας υγεία αλλά και για την υγεία του παιδιού που θα φέρετε στον κόσμο να διακόψετε άμεσα το κάπνισμα.  Ρωτήστε το γιατρό σας για τις επιλογές που έχετε και τι είναι ασφαλέστερο για το παιδί σας.

Ακούστε στον πιο κάτω σύνδεσμο δωρεάν συμβουλές σχετικά με το κάπνισμα και τις αναπνευστικές παθήσεις:

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://smokefree.gov