Ατελεκτασία


ατελεκτασίαΤι είναι η ατελεκτασία;

Η ατελεκτασία είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιο τμήμα του πνεύμονα ή και ολόκληρος ο πνεύμονας συμπίπτει με αποτέλεσμα να μειώνεται ο όγκος του. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο πνεύμονας δεν γεμίζει με αέρα πλήρως όπως θα έπρεπε φυσιολογικά. Μπορεί να συμβεί όταν κάτι πιέζει τους πνεύμονες εξωτερικά ή όταν κάτι αποφράσσει τη ροή του αέρα εσωτερικά. Η ατελεκτασία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στον ασθενή. Μπορεί έτσι να μη γίνεται επαρκής οξυγόνωση του αίματος του αρρώστου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ατελεκτασίας;

Η ατελεκτασία δεν προκαλεί πάντοτε συμπτώματα. Εντούτοις, εάν προκαλεί, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Προβλήματα κατά την αναπνοή. Το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να πάρει ανάσα ή και ακόμα να μην μπορεί να εισπνεύσει βαθιά.
  • Το δέρμα και τα χείλη να εμφανίζονται μπλε. Αυτό μπορεί να είναι ένα έμμεσο σημείο ότι το οξυγόνο στο αίμα δεν είναι αρκετό.

Μπορεί να έχει σχέση η ατελεκτασία με τον καρκίνο του πνεύμονα;

Η ατελεκτασία δεν είναι συνώνυμη του καρκίνου. Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να παρουσιάζει ατελεκτασία και η αιτία της να είναι υποκείμενος καρκίνος του πνεύμονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρκίνος προκαλεί απόφραξη στο βρόγχο (αεραγωγό) ο οποίος τελικά γίνεται ατελεκτατικός, δηλαδή παθαίνουν σύμπτωση τα τοιχώματα του.

Υπάρχει κάποια εξέταση για τη διάγνωση της ατελεκτασίας;

Ναι. Ο γιατρός θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας συστήσει να κάνετε ακτινογραφία θώρακος. Έτσι μπορεί να διαπιστωθεί πόσο μέρος του πνεύμονα έχει χάσει τον όγκο του και σε ποιο ακριβώς σημείο συμβαίνει αυτό.

Ποια είναι η θεραπεία για την ατελεκτασία;

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Φάρμακα και λοιπή αγωγή για πνευμονία ή άλλη νόσο που προκαλεί την ατελεκτασία.
  • Θεραπεία για να μειωθεί η βλέννα που υπάρχει μέσα στου αεραγωγούς και τους αποφράσσει εφόσον αυτή είναι η υποκείμενη αιτία. Εδώ συμπεριλαμβάνονται φάρμακα, φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού, βοηθήματα για το βήχα και αναρρόφηση των βρογχικών εκκρίσεων.
  • Λοιπά θεραπευτικά μέτρα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  1. Οξυγόνο. Χορηγείται μέσω μάσκας που τοποθετείται στο πρόσωπο, ή  μέσω μικρών σωληναρίων που μπαίνουν στους ρώθωνες της μύτης.
  2. Συσκευές που βοηθούν στη διατήρηση των αεραγωγών ανοικτών. Παράδειγμα τέτοιας συσκευής είναι η CPAP (continuous positive airway pressure) – συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών.
  3. Χειρουργείο. Εάν η ατελεκτασία προκαλείται από κάτι που πιέζει τους πνεύμονες, π.χ. κάποια κύστη ή όγκο, ενδεχομένως η εγχειρήση να λύσει το πρόβλημα.