Παρακέντηση πλευριτικής συλλογής


παρακέντηση πλευριτικής συλλογήςΤι είναι η παρακέντηση πλευριτικής συλλογής;

Η παρακέντηση πλευριτικής συλλογής είναι η ιατρική πράξη με την οποία αφαιρείται το παθολογικό πλευριτικό υγρό. Γενικά πρόκειται για εξέταση που δεν απαιτεί συνήθως να παραμείνει ο ασθενής εντός νοσοκομείου, δηλαδή μπορεί συνήθως να πάει σπίτι την ίδια μέρα της εξέτασης.

Σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις συσσωρεύεται υγρό στο θώρακα (πλευριτικό υγρό) με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει το χώρο στον οποίο θα έπρεπε να κανονικά να ευρίσκεται ο πνεύμονας. Στην κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσουν διάφορες ασθένειες. Oι συχνότερες είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος του πνεύμονα, οι λοιμώξεις – πνευμονίες κλπ. Επειδή ο θώρακας ευρίσκεται σε περιορισμένο χώρο λόγω των πλευρών, συχνά προκαλείται δύσπνοια στον ασθενή που πάσχει απο πλευριτική συλλογή.

Ποια η διαφορά μεταξύ της διαγνωστικής και θεραπευτικής παρακέντησης πλευριτικής συλλογής;

Η παρακέντηση πλευριτικής συλλογής μπορεί να είναι διαγνωστική ή εκκενωτική. Κατά τη διαγνωστική παρακέντηση αφαιρούνται περί τα 50ml πλευριτικού υγρού και αυτό αποστέλλεται για διάφορες εξετάσεις. Κατα την εκκενωτική παρακέντηση πλευριτικού υγρού αφαιρούνται μέχρι και 1000ml πλευριτικού υγρού. O σκοπός της είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα πχ από τη δύσπνοια.

Πρόκειται για εξέταση σχετικά ασφαλή για τον ασθενή εφόσον τηρούνται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Πλέον επιβάλλεται η παρακέντηση κάτω από καθοδήγηση από υπέρηχο. Τόσο στο κέντρο μας στη Λεωφόρο Ακροπόλεως, όσο και στο American Medical Center, εφαρμόζουμε πάντοτε υπερηχογραφική καθοδήγηση. Έτσι είναι σπάνιο να αποτύχει η παρακέντηση. Με αυτό τον τρόπο, τα ποσοστά επιτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα. Επιπλέον, κατά την εξέταση, χορηγείται τοπική αναισθησία από το γιατρό, έτσι ώστε η όλη διαδικασία να είναι ανώδυνη και άνετη για τον ασθενή.

Ποιες οι αντενδείξεις για να γίνει η παρακέντηση πλευριτικής συλλογής;

Συνήθως οι αντενδείξεις της παρακέντησης είναι σχετικές και όχι πάντοτε απόλυτες, αλλά αυτό εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή ξεχωριστά. Γενικά οι αντενδείξεις είναι οι εξής:

  • Αιμορραγική Διάθεση
  • Λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων
  • Εντοπισμένη μόλυνση στο σημείο που πρέπει να γίνει η παρακέντηση
  • Μηχανικός αερισμός με θετικές πιέσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://patient.info/