Πλευριτική συλλογή


πλευριτική συλλογήΤι είναι η πλευριτική συλλογή;

Η πλευριτική ή υπεζωκοτική συλλογή είναι η συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η συχνότερη αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος. Επίσης η πλευριτική συλλογή μπορεί να προκληθεί από κάποια λοίμωξη, καρκίνο ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πλευριτικής συλλογής;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα κάτωθι: 

  • Πόνος στο θώρακα. Μπορεί να είναι οξύς και να χειροτερεύει με το βήχα ή τη βαθιά ανάσα. Κάποιες φορές μπορεί να έχει αμβλύ χαρακτήρα.
  • Διαταραχές της αναπνοής. Μπορεί να παρατηρείται αυξημένη συχνότητα αναπνοών ή ο ασθενής να δυσκολεύεται να πάρει ανάσα.
  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Λόξυγγας

Θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις;

Ναι. Τα τεστ για τη διερεύνηση της υπεζωκοτικής συλλογής περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Αξονική τομογραφία θώρακος
  • Υπερηχοτομογράφημα. Με τη χρήση ηχητικών κυμάτων για τη δημιουργία εικόνων του ανθρωπίνου σώματος, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει αν εμφανίζετε πλευριτική συλλογή και να αναρροφήσει το υγρό γύρω από τους πνεύμονες.
  • Αναρρόφηση πλευριτικού υγρού.

Ποια είναι η θεραπεία της πλευριτικής συλλογής;

Η θεραπεία εξαρτάται από τα συμπτώματα και από την αιτία του προβλήματος. Εάν συνυπάρχει δύσπνοια, ο γιατρός σας ενδεχομένως να αφαιρέσει κάποια ποσότητα του υγρού που έχει μαζευτεί γύρω από τους πνεύμονες με τη χρήση βελόνας και πλαστικού ασκού. Εάν η αιτία της συλλογής είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, ο γιατρός ενδεχομένως να σας συνταγογραφήσει διουρητικά, με τα οποία υποβοηθείται η αποβολή του υγρού που μαζεύτηκε γύρω από τους πνεύμονες. Επιπρόσθετα, ίσως κριθεί απαραίτητο να λάβει και επιπλέον αγωγή για την καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν κάποια λοίμωξη είναι η αιτία της υπεζωκοτικής συλλογής, ο γιατρός θα σας συστήσει αντιβίωση. Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να τεθεί και σωλήνας παροχέτευσης στο θώρακα σας για να απομακρυνθεί το υγρό. Ο σωλήνας αυτός συνήθως αφαιρείται μετά από λίγες μέρες. Αν το πρόβλημα προκαλείται εξαιτίας καρκίνου, είναι και πάλι πιθανή η τοποθέτηση παροχετευτικού σωλήνα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η αφαίρεση του σωλήνα μπορεί να γίνει μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. μετά από μερικές εβδομάδες. Ταυτόχρονα, μπορεί να υποβληθείτε και σε χημειοθεραπεία.

Ακόμη, ίσως κριθεί απαραίτητο να αφαιρεθεί  μεσώ χειρουργείου ένα μικρό κομμάτι από τον ιστό που είναι γύρω από τους πνεύμονες, με σκοπό να διευκρινιστεί τελικά η αιτιολογία της πλευριτικής συλλογής. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει πούδρα γύρω από τους πνεύμονες, με σκοπό να περιοριστεί ο χώρος στον οποίο αναπτύσσεται το υγρό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.medicinenet.com/