Εκπνεόμενο Μονοξείδιο του αζώτου


εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτουΤι είναι το εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (FeNO);

Το εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (FeNO) είναι ένα αέριο που παράγεται από φλεγμονώδη κύτταρα των βρόγχων και μπορούμε να το μετρήσουμε στον αέρα μιας εκπνοής.

Σε φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως το άσθμα, η παραγωγή του αερίου αυξάνεται σημαντικά με αποτέλεσμα η μέτρησή του κατά την εκπνοή να αποτελεί μία έμμεση εικόνα της παρουσίας ή όχι φλεγμονής αλλά και της βαρύτητάς της.

Η μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου είναι μία εξέταση που συμπληρώνει τις συμβατικές μεθόδους διάγνωσης του άσθματος. Οι κύριες μέθοδοι διάγνωσης του άσθματος είναι οι εξής:

Πώς μετράμε το εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου;

Η μέθοδος μέτρησης είναι σχετικά απλή. Στηρίζεται σε απλή διαδικασία (αρκεί μία εκπνοή διάρκειας 10 δευτερολέπτων). Στο κέντρο μας χρησιμοποιούμε τον τελευταίας γενιάς αναλυτή του εκπνεομένου μονοξειδίου του αζώτου της εταιρείας Bedfont. Ο αναλυτής παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε 10 μόνο δευτερόλεπτα.

Ο ασθενής εκπνέει σταθερά και απαλά μέσα από ένα αποστειρωμένο επιστόμιο μίας χρήσης, μέχρι να γίνει η μέτρηση του FeNO. Πρόκειται για εξέταση ανώδυνη, χωρίς οιαδήποτε παρενέργεια ή ακτινοβολία για τον ασθενή.

Πού μας χρησιμεύει η μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου;

Η συγκεκριμένη εξέταση μας βοηθά να προβλέψουμε τα εξής:

  1. Την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία που λαμβάνει για το άσθμα.
  2. Την πιθανότητα ο ασθενής να υποφέρει από αδιάγνωστο άσθμα.
  3. Την ταυτοποίηση του ηωσινοφιλικού – αλλεργικού φαινοτύπου.
  4. Τη συμμόρφωση του ασθενή ως προς την προτινόμενη φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφήθηκε.

Ουσιαστικά είναι ένα επιπλέον «εργαλείο» για να εκτιμήσουμε την πιθανή ανταπόκριση στη χορήγηση της εισπνεόμενης κορτιζόνης. Επιπλέον, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη δόση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών που χρειάζεται κάθε ασθενής μας. Έτσι μπορούμε να αποφασίσουμε με ασφάλεια τη συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας και τη συνολική της διάρκεια.

Ποιος πρέπει να υποβληθεί στη μέτρηση του εκπνεομένου μονοξειδίου του αζώτου;

Η μέτρηση του εκπνεόμενου NO θα πρέπει να γίνει στα άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα που θέτουν την υποψία άσθματος. Μία συχνή κλινική κατάσταση είναι ο ασθενής που υποφέρει από χρόνιο βήχα. Επίσης όλοι οι ασθματικοί ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνουν, θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο πώς γίνεται η μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου: