Μελέτη ύπνου στο σπίτι


μελέτη ύπνου στο σπίτιΤι είναι η μελέτη ύπνου στο σπίτι;

Η μελέτη ύπνου στο σπίτι ή όπως αλλιώς λέγεται πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου κατ’οίκον, ή φορητή μελέτη ύπνου είναι μία καταγραφή του ύπνου κατά το βράδυ. Το πλεονέκτημα της είναι ότι  ο εξεταζόμενος κοιμάται σπίτι του. Γίνεται καταγραφή και εκτίμηση της λειτουργίας, της καρδιάς, των μυών, του αναπνευστικού συστήματος και της θέσης του σώματος την ώρα του ύπνου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία εξέταση τελείως ανώδυνη και χωρίς κάποιο κίνδυνο ή παρενέργεια για τον εξεταζόμενο.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ο ασθενής κοιμάται σπίτι του ενώ είναι συνδεδεμένος με μία ειδική συσκευή μέσω εξειδικευμένων αισθητήρων. Η εξέταση είναι τελείως ανώδυνη και δεν έχει κάποια παρενέργεια.

Τα αποτελέσματα εκτιμόνται συνήθως εντός 72ωρών από το Δρ Ανδρέα Ζαχαριάδη, Πνευμονολόγο, Ειδικό Διαταραχών Ύπνου. Τονίζεται ότι δεν γίνεται αυτόματη ανάλυση από το λογισμικό – ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αντιθέτως ο γιατρός αξιολογεί τη μελέτη αναλύοντας κάθε λεπτομέρεια. Το γεγονός αυτό προσδίδει μεγάλη αξιοπιστία στο κέντρο μας. Γίνεται καταμέτρηση και εκτίμηση πιθανών προβλημάτων στον ύπνο όπως στην περίπτωση του αποφρακτικού υπνοαπνοϊκού συνδρόμου, στις κεντρικές άπνοιες κλπ.

Ποιες είναι οι ενδείξεις και ποιες οι αντενδείξεις για να υποβληθεί κάποιος σε μελέτη ύπνου στο σπίτι;

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι η μελέτη ύπνου στο σπιτι έχει ένδειξη ΜΟΝΟ στα άτομα που υπάρχει ισχυρή κλινική υποψία από το γιατρό ότι πάσχουν από σοβαρή υπνική άπνοια και μόνο. Επίσης έχει ένδειξη στις περιπτώσεις παρακολούθησης της πορείας του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου υπό θεραπεία. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΕΝΔΕΙΞΗ Η ΠΛΗΡΗΣ ΠΟΛΥΣΩΜΑΤΟΚΑΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΝΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Υπολογίζεται από διεθνείς μελέτες ότι μόνο 1 στους 4 πρέπει να υποβάλλεται σε φορητή μελέτη ύπνου. στο σπίτι Αυτό συμβαίνει διότι η μελέτη ύπνου κατ’ οίκον υστερεί σε αξιοπιστία της αντίστοιχης του εργαστηρίου. Αυτό συμβαίνει διότι στερείται Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, Ηλεκτρομυογραφήματος, καταγραφής αφυπνίσεων και σταδίων ύπνου, κάμερας και επίβλεψης κατά τον ύπνο από ειδικό τεχνικό ύπνου. Γι αυτό και η “American Academy of Sleep Medicine”, έχει εκδόσει οδηγίες που αναφέρουν ότι η φορητή μελέτη ύπνου στο σπίτι πρέπει να γίνεται από ιατρούς με μεγάλη εμπειρία σε παθήσεις ύπνου, καθώς είναι εύκολο να γίνει λάθος διάγνωση από μη ειδικούς ύπνου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://stanfordhealthcare.org