Πληθυσμογραφία – Στατικοί όγκοι πνευμόνων


πληθυσμογραφία πνευμόνωνΤι είναι η πληθυσμογραφία πνευμόνων;

Η πληθυσμογραφία πνευμόνων είναι μία εξέταση κατά την οποία γίνεται μέτρηση των όγκων των πνευμόνων και των επιμέρους αθροισμάτων αυτών. Πρόκειται για μία εξέταση η οποία είναι συνήθως συμπληρωματική της σπιρομέτρησης και της διαχυτικής ικανότητας πνευμόνων.

Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, τον πληθυσμογράφο. Έτσι κατά την πληθυσμογραφία πνευμόνων, ο εξεταζόμενος κάθεται εντός ενός αεροστεγώς κλεισμένου διαφανούς θαλάμου. Εντός του θαλάμου εισπνέει και εκπνέει μέσα σε ένα ειδικό σωλήνα που είναι ενωμένος με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η πληθυσμογραφία είναι μία εξέταση τελείως ανώδυνη, χωρίς επιπλοκές για τον εξεταζόμενο. Είναι απαραίτητη τόσο για τη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων του αναπνευστικού, όσο και για την παρακολούθηση της πορείας τους στο χρόνο και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

Σε ποιες παθήσεις είναι απαραίτητη η μέτρηση της πληθυσμογραφίας πνευμόνων;

Γενικός κανόνας είναι ότι στις διάμεσες πνευμονοπάθειες και στις περιοριστικές νόσους γενικότερα πρέπει να γίνεται αυτή η μέτρηση. Παραδείγματα αποτελούν η πνευμονική ίνωση, η κυφοσκολίωση, νευρομυικά νοσήματα κλπ. Ακόμα και στην περίπτωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), απαιτείται αυτή η μέτρηση. Μόνο έτσι μπορούμε λειτουργικά να καταγράψουμε πόση είναι η υπερδιάταση των πνευμόνων και πόσος όγκος αέρα είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες. Επίσης, μόνο έτσι μετρούμε πόσο χαμηλοί είναι οι όγκοι των πνευμόνων στα περιοριστικά νοσήματα των πνευμόνων.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τη μέτρηση της πληθυσμογραφίας πνευμόνων;

Γενικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την εξέταση, καθώς πρόκειται για απόλυτα ασφαλή εξέταση χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο εξεταζόμενος να απέχει από το κάπνισμα τις προηγούμενες ώρες της εξέτασης και να ακολουθήσει τις οδηγίες για τα φάρμακα του όπως του τα έχει πει ο γιατρός. Επίσης θα πρέπει να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ προηγουμένως και να μην έχει γυμναστεί ο ασθενής τις προηγούμενες 4 ώρες της εξέτασης. Βοηθητικό είναι να φοράει ελαφρά ρούχα, χωρίς να πιέζεται η κοιλιά, έτσι ώστε η δοκιμασία να εκτελεστεί άνετα και αν χρειαστεί να επαναληφθεί κατευθείαν.

Μάθετε περισσότερα για τις προληπτικές εξετάσεις των πνευμόνων στο πιο κάτω βίντεο:

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.healthline.com/