Ροχαλητό


ροχαλητόΤι είναι το ροχαλητό;

Το ροχαλητό είναι ένα σημείο μερικής (μη πλήρους) απόφραξης των αεροφόρων οδών. Αντιθέτως, με τον όρο άπνοια εννοούμε την πλήρη απόφραξη των αεροφόρων οδών, διάρκειας τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων. Οι συχνότεροι λόγοι που κάποιο άτομο παρουσιάζει ροχαλητό είναι οι εξής:

1. Μειωμένος τόνος των μυών.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλοι οι μύες είναι πιο χαλαροί. Επιπλέον, κάποια άτομα παρουσιάζουν μία προδιάθεση στο να έχουν υπερβολικά χαλαρούς τους μύες του λαιμού ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι συνήθως στο σημείο του φάρυγγα, κάτω από τη γλώσσα, παρουσιάζεται μικροαπόφραξη των αεροφόρων οδών και τελικά ροχαλητό. Αντίθετα, όταν είμαστε ξύπνιοι, επειδή οι πιο πάνω μύες έχουν κάποια σχετική μεγαλύτερη τονικότητα, δεν εμφανίζεται ροχαλητό παρά μόνο κατά τον ύπνο.

2. Επιπλέον μαλακός ιστός στους αεραγωγούς.

Αυτό είναι πολύ συχνό στα παιδιά, τα οποία έχουν υπερτροφικές αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Στους ενήλικες συχνότερα παρατηρείται εναπόθεση λίπους γύρω από το φάρυγγα και στη βάση της γλώσσας. Επίσης, παθήσεις όπως η ακρομεγαλία συνοδεύονται από μεγάλο μέγεθος γλώσσας, ενώ και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε σημεία απόφραξης των αεροφόρων οδών και ροχαλητό στην περίπτωση που ο ασθενής δε λαμβάνει θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό του.

3. Μικρογναθία και οπισθογναθία.

Κάποια άτομα γεννιούνται με αυτή τη χαρακτηριστική ανωμαλία. Έτσι η γλώσσα λόγω της κατασκευής του προσώπου τείνει να αποφράσσει τους αεραγωγούς κατά τον ύπνο και το άτομο να ροχαλίζει.

4. Μεγάλο μέγεθος της σταφυλής

Σε αυτή την περίπτωση η σταφυλή μαζί με τη γλώσσα προκαλούν την απόφραξη κατά την αναπνοή στον ύπνο.

5. Απόφραξη της μύτης (ρινικό διάφραγμα, παραρρινοκολπίτιδα, ρινικοί πολύποδες)

Σε αυτή την κατάσταση η ροή του αέρα επιταχύνεται μέσω της στενής μύτης με αποτέλεσμα οι μαλακοί ιστοί στο φάρυγγα να δονούνται και να είναι επιρρεπείς σε απόφραξη. Πολλές φορές συνυπάρχει και αλλεργική ρινίτιδα που επιδεινώνει το πρόβλημα. Επιπλέον το άτομο αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, το οποίο οδηγεί τη γλώσσα προς τα κάτω, σε μειονεκτική θέση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το ροχαλητό.

Κάποιες απλές λύσεις για το ροχαλητό που οφείλεται στην απόφραξη της μύτης μπορείτε να βρείτε στους πιο κάτω συνδέσμους. Οι λύσεις αυτές μπορεί να βελτιώσουν το πρόβλημα και να αποφύγετε το χειρουργείο. Σε περίπτωση που το ροχαλητό επιμένει, παρά τη χρήση αυτών των προιόντων, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Μάθετε από τον ειδικό στην Κύπρο τα πάντα γύρω από το ροχαλητό στο πιο κάτω βίντεο.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.sleepeducation.org