Υπνική Άπνοιαάπνοια ύπνουΥπνική Άπνοια. Τι εννοούμε ακριβώς με αυτό τον όρο;

Η υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση η οποία οδηγεί σε διακοπή της αναπνοής για σύντομα διαστήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχουν 2 είδη απνοιών. Η αποφρακτική υπνική άπνοια η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονο ροχαλητό και η κεντρική υπνική άπνοια. Κατά την αποφρακτική υπνική άπνοια, υπάρχει διακοπή της αναπνοής επειδή συνήθως υπάρχει στένωση στο εσωτερικό του λαιμού ή και κλείσιμο του στομίου του. Στην κεντρική υπνική άπνοια, η διακοπή της αναπνοής οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος δεν στέλνει τα σωστά σήματα στους μύες της αναπνοής.

Όταν κανείς αναφέρεται στο σύνδρομο απνοιών του ύπνου, συνήθως αναφέρεται στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή στην αποφρακτική υπνική άπνοια, το θέμα με το οποίο ασχολείται και το συγκεκριμένο άρθρο. Τα άτομα με υπνικές άπνοιες ή όπως αλλιώς ονομάζεται υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, συνήθως δεν γνωρίζουν για την κατάσταση τους. Εντούτοις κάποιες φορές ξυπνάνε με δύσπνοια και έντονη ανάγκη για αέρα. Συχνά επίσης ακούνε από το/τη σύζυγο τους ότι ροχαλίζουν.

Άπνοια ύπνου = Υπνική άπνοια = Υπνοαπνοϊκό σύνδρομο= Σύνδρομο Άπνοιας

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου υπνικής άπνοιας;

Τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται είναι το έντονο ροχαλητό, η ημερήσια υπνηλία και το αίσθημα κούρασης κατά της διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον μπορεί να εμφανίζονται τα εξής:

  • Ανήσυχος ύπνος
  • Συχνές αφυπνίσεις με έντονη επιθυμία για αέρα
  • Πρωινός πονοκέφαλος, ξηροστομία και πονόλαιμος
  • Συχνές αφυπνίσεις για ούρηση
  • Αίσθημα ότι ο ύπνος δεν ήταν αρκετός ή δεν προσέφερε ξεκούραση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή διαταραχές μνήμης

Κάποια άτομα με υπνική άπνοια δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ή έστω δεν γνωρίζουν ότι τα εμφανίζουν. Μπορεί να θεωρούν φυσιολογικό το γεγονός ότι ροχαλίζουν ή ότι νιώθουν συχνά κουρασμένοι.

Πρέπει να επισκεπτώ το γιατρό εάν πάσχω από σύνδρομο υπνικής άπνοιας;

Ναι. Εφόσον νομίζετε ότι παρουσιάζετε άπνοιες, πρέπει να εκτιμηθείτε από το γιατρό σας άμεσα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στον ύπνο.

Δείτε συνέντευξη του Δρ Ανδρέα Ζαχαριάδη στον ΑΝΤ1 Κύπρου, όπου αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπνική άπνοια.

Υπάρχει κάποιο τεστ για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας;

Ναι. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι εμφανίζετε υπνοαπνοϊκό σύνδρομο θα σας προτείνει να κάνετε ένα τεστ που ονομάζεται “μελέτη ύπνου”. Η μελέτη ύπνου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι του ασθενούς ή στο ειδικό εργαστήριο ύπνου. Ο εξεταζόμενος κοιμάται κανονικά και μέσω διάφορων καλωδίων καταγράφονται διάφορες μετρήσεις σε ειδική συσκευή όπως η καρδιακή συχνότητα, η αναπνοή και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν το γιατρό να σας πει εάν τελικά πάσχετε από το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο. Το πρότυπο εργαστήριο ύπνου στην Εγκωμη πληρεί τα πιο αυστηρά στάνταρ σε όλη την Κύπρο καθώς ελέγχεται όλη η γκάμα των παθήσεων ύπνου.

εργαστήριο ύπνου

Το εργαστήριο ύπνου είναι πλήρως κλιματιζόμενο, με ηχομόνωση.  Τηρούνται τα πιο ποιοτικά μέτρα για τον εξεταζόμενο. Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό διανυκτερεύει όλο το βράδυ, πετυχαίνοντας αξιοπιστία που αγγίζει το 100%.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τα συμπτώματα που οφείλονται στην υπνική άπνοια;

Ναι, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορεί να λάβει κάποιος όπως τα εξής:

  • Αποφυγή της ύπτιας θέσης κατά τη διάρκεια του ύπνου. (Αυτό δεν είναι πάντοτε πρακτικό, επειδή δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τη στάση του σώματος του αφού κοιμηθεί. Επιπλέον, βοηθά μόνο μερικά άτομα.
  • Απώλεια βάρους εφόσον κάποιος είναι υπέρβαρος.
  • Αποφυγή αλκοόλ γιατί επιδεινώνει τις άπνοιες.
  • Αποφυγή κατά το δυνατόν ηρεμιστικών φαρμάκων προ του ύπνου γιατί επιτείνουν το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο.

Ποια είναι η θεραπεία για την υπνική άπνοια;

H πιο δραστική θεραπεία για την άπνοια στον ύπνο είναι μία συσκευή που διατηρεί τους αεραγωγούς ανοικτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή ονομάζεται CPAP που είναι το ακρωνύμιο: Continuous Positive Airway Pressure, δηλαδή συνεχής θετική πίεση αεραγωγών. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP φοράνε κατά τη διάρκεια του ύπνου τους μία μάσκα στο πρόσωπο, μέσω της οποίας και αναπνέουν.

Εφόσον ο γιατρός σας συστήσει να χρησιμοποιείτε συσκευή CPAP, προσπαθείστε να είστε υπομονετικοί και δείξετε επιμονή στη θεραπεία. Η μάσκα στο πρόσωπο μπορεί αρχικά να σας φαίνεται αρκετά άβολη και η συσκευή θορυβώδης. Εντούτοις, άπαξ και την ανεχτείτε και τη συνηθίσετε, το όφελος της υγείας σας θα είναι σπουδαίο. Οι ασθενείς με υπνοαπνοϊκό σύνδρομο που χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP αισθάνονται γενικά καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Δηλώνουν να έχουν περισσότερη ενέργεια και πιο νιώθουν ξεκούραστοι μέσα στην ημέρα.

Ποιες οι εναλλακτικές θεραπείες για την υπνική άπνοια;

Υπάρχει ακόμα μία συσκευή που ονομάζεται στοματική ενδοπρόθεση και η οποία διατηρεί τους αεραγωγούς ανοικτούς κατά τον ύπνο με μηχανικό τρόπο.

Στις ασυνήθεις περιπτώσεις που τίποτα από τα πιο πάνω δεν βοηθά, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει τη χειρουργική λύση για διάνοιξη των αεραγωγών σας. Εντούτοις το χειρουργείο δεν είναι πάντα αποτελεσματικό, αλλά ακόμα και αν βοηθήσει, υπάρχει η πιθανότητα οι άπνοιες να υποτροπιάσουν.

Πρόσφατα, έχει εγκριθεί μία καινοτόμος θεραπεία για την υπνική άπνοια μέσω διέγερσης του υπογλώσσιου νεύρου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μικρό βηματοδότη που τοποθετείται μέσω μικρής επέμβασης κάτω από το δέρμα. Η συσκευή ανιχνεύει την αναπνοή και βοηθά στο να ανοίγει ο αεραγωγός κατά το βράδυ.

Στις πιο κάτω εικόνες φαίνονται κάποια παραδείγματα από μάσκες και μηχανές CPAP. Εντούτοις, η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, γι αυτό να συμβουλεύεστε πάντα Ειδικό Ιατρό στις Διαταραχές Ύπνου, ώστε να σας καθοδηγήσει από την αρχή στον κατάλληλο εξοπλισμό για εσάς. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε περιττά έξοδα από λάθος επιλογή εξοπλισμού.

υπνική άπνοια σύνδρομο άπνοιας

Είναι επικίνδυνο το σύνδρομο υπνικής άπνοιας; Μπορεί να συμβεί αιφνίδιος θάνατος κατά την υπνική άπνοια;

Μπορεί να είναι επικίνδυνο. Οι ασθενείς δεν λαμβάνουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο και αισθάνονται συχνά κουρασμένοι και αδύναμοι. Έτσι, έχουν αυξημένο ρίσκο για τροχαία ατυχήματα αλλά και άλλου είδους ατυχήματα. Επιπλεόν εμφανίζουν προδιάθεση για αρτηριακή υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για το σύνδρομο, π.χ. που χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης των προηγούμενων καταστάσεων. Δυστυχώς, εάν κάποιος δεν έχει διαγνωστεί ή δεν θεραπεύεται σωστά, μπορεί ακόμη και να υποστεί ανακοπή στον ύπνο του. Έχουν καταγραφεί διεθνώς θάνατοι στον ύπνο λόγω του συνδρόμου. Το γεγονός αυτό καθιστά τη διάγνωση και θεραπεία της υπνικής άπνοιας επιβεβλημένη από Ιατρό Ειδικό στις διαταραχές Ύπνου.

Περισσότερες πληροφορίες: 

http://www.apneaboard.com/

http://www.cpaptalk.com/CPAP-Sleep-Apnea-Forum