καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως και τατουάζ

Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης και τατουάζ


καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως και τατουάζΚαρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κοπώσεως και Τατουάζ.

Η αερόβιος άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι του υγιεινού τρόπου ζωής. Όταν όμως ασκούμαστε πολύ έντονα και για πολύ ώρα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κόπωση των μυών λόγω υψηλής συγκέντρωσης γαλακτικού οξέος. Έτσι, οι αθλητές που θέλουν να αθλούνται στο μέγιστο της απόδοσης τους, χωρίς την υπερβολική αύξηση του γαλακτικού οξέος στο αίμα και τους μύες τους, έχουν την επιλογή να εκτελέσουν την καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης και την ταυτόχρονη λήψη αίματος για ανίχνευση των επιπέδων του γαλακτικού οξέος, κάτι που δεν είναι όμως πρακτικό και ευχάριστο.

Ερευνητές από το University of California San Diego έχουν κατασκευάσει ένα αισθητήρα υπό μορφή τατουάζ προσωρινού. Το τατουάζ αυτό ανιχνεύει τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στον ιδρώτα του εξεταζόμενου, παρέχοντας έτσι συνεχή μέτρηση των επιπέδων του οξέος. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα σε 10 εθελοντές ήταν εξίσου αξιόπιστα με αυτή τη μέθοδο, όσο και με την κλασσική μέθοδο της αιμοληψίας.


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I am passionate about Medicine and I always try to give my everything for my patients :)