παθητικό κάπνισμα και παιδί

Παθητικό κάπνισμα και παρόξυνση άσθματος στα παιδιά


παθητικό κάπνισμα και παιδίΣύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό «Annals of Allergy, Asthma & Immunology» τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα και εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα εμφανίζουν διπλάσιο ρίσκο να πάθουν σοβαρή κρίση άσθματος, που να χρειάζεται νοσηλεία, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Ερευνητές από το Mayo Clinic στη Μινεσότα, μελέτησαν και ανάλυσαν 25 διαφορετικές μελέτες που είχαν γίνει μέχρι στιγμής, με συνολικά 430.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών. Οι μελέτες εξέταζαν την έκθεση των παιδιών στο κάπνισμα και την έκβαση του άσθματος τους.

Διαπιστώθηκε λοιπών ότι ο αριθμός των νοσηλειών ήταν διπλάσιος για τα παιδιά με άσθμα που εκτίθεντο σε παθητικό κάπνισμα. Οι ίδιοι οι συγγραφείς-ερευνητές αναφέρουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία, τα παιδιά χάνουν ημέρες από το σχολείο εάν νοσηλεύονται και οι γονείς χάνουν ημέρες εργασίας με επακόλουθη οικονομική επιβάρυνση για όλο το σύστημα υγείας.


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I am passionate about Medicine and I always try to give my everything for my patients :)