ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνος

Η μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο


ατμοσφαιρική ρύπανση και καρκίνοςΕπιστήμονες ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε συνήθη ατμοσφαιρική πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιο άτομο καρκίνο.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, Cancer Epidemiology, Biomarkers Prevention, είχε στόχο να γνωρίσουμε περισσότερα για τις επιδράσεις που έχει στην υγεία η εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων 2,5 (PM2,5) σε μακροχρόνια βάση. Τα PM2,5 είναι συνήθης ατμοσφαιρικός ρύπος που εκλύεται από πετρελαιοκίνητα οχήματα και την καύση καυσίμων, που μπορεί να έχουν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ιδιαίτερα στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 66.280 άτομα στο Χονγκ Κονγκ, ηλικίας 65 ετών και άνω, μεταξύ 1998 και 2001, όταν ξεκίνησε το έργο.Αφού απέκλεισαν τους καπνιστές και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε PM2,5 συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου.Μετά από αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές συνέστησαν τη διεξαγωγή παρόμοιων μελετών, σε άλλες χώρες, για να διαπιστωθεί αν η σύνδεση αυτή ισχύει παγκοσμίως.


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I am passionate about Medicine and I always try to give my everything for my patients :)