προιοντα καθαρισμού και πνευμονοπάθειες

Προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την αναπνευστική μας λειτουργία


προιοντα καθαρισμού και πνευμονοπάθειεςΣύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, άτομα που χρησιμοποιούν προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι τους έχουν μείωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας κατά 14% μετά από χρήση των προϊόντων για μια εικοσαετία. Eπιπλέον, για τις επαγγελματίες καθαρίστριες η μείωση ανέρχεται στο 17% σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της που παρακολούθησε την αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με τα καθαριστικά προϊόντα. Συμπεριέλαβε 5,000 άτομα για περίοδο 20 ετών.

Ο καθηγητής Jorgen Vestbo από το Manchester, ανέφερε στο πρόσφατο πανευρωπαϊκό συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι τα καθαριστικά προϊόντα συχνά δεν τα θεωρούμε βλαβερά, όμως η μακροχρόνια έκθεση μας σε αυτά μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες μας.


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I love food tasting and DJing (in my very few spare time...)