ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα

Ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα


ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδαΣύμφωνα με την τυχαιοποιημένη ιατρική μελέτη με τίτλο “GRASS Randomised Clinical Trial”, η ανοσοθεραπεία για την θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας λόγω του γρασιδιού είναι αποτελεσματική. Εντούτοις, αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι όταν χορηγείται υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, αυτή θα πρέπει να χορηγηθεί συνολικά για τουλάχιστον 3 συνεχόμενα έτη. Σε διαφορετική περίπτωση, η δράση της απευαισθητοποίησης στο γρασίδι δεν θα είναι αποτελεσματική και μόνιμη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας / βρογχικού άσθματος να επανέλθουν.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Stephen Durham μελέτησε 106 ασθενείς με αλλεργία στο γρασίδι, χορηγόντας τους υπογλώσσια, υποδόρια ή placebo θεραπεία. Η ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για 2 μόνο χρόνια παρουσίαζαν συχνότερες υποτροπές της αλλεργίας τους.

Είναι γνωστό ότι συχνά αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα συνυπάρχουν και ο πνευμονολόγος για να διαπιστώσει την αιτία του άσθματος συχνά πραγματοποιεί τις λεγόμενες δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Μετά από τα prick tests, ο ασθενής μπορεί να παραπεμφθεί για ειδική ανοσοθεραπεία εάν είναι αλλεργικός σε ένα παράγοντα που δεν μπορεί να αποφύγει στην καθημερινότητα του.

Comments

comments