εποχιακό άσθμα

Εποχιακό άσθμα


εποχιακό άσθμαΕποχιακό Άσθμα – Αλλεργικό Άσθμα

Το εποχιακό άσθμα ενηλίκων μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα σφυρίγματος στο στήθος, δυσκολίας στην αναπνοή, βάρους στο στήθος και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, ωστόσο είναι συχνότερα κυρίως κατά τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ενήλικες με άσθμα ενδέχεται να εμφανίσουν ευρύ φάσμα και συνδυασμό των πιο πάνω συμπτωμάτων, με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Κάποιες φορές, τα συμπτώματα ενδέχεται να επιδεινωθούν με την πάροδο ωρών ή λεπτών, οδηγώντας σε σοβαρή στένωση των αεραγωγών, γνωστή ως ασθματική κρίση.  Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται συνήθως μόνο με φαρμακευτική αγωγή, ή σε σοβαρές περιπτώσεις, νοσηλεία εντός της κλινικής.

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων προκαλείται συνήθως από πνευμονικές λοιμώξεις. Είναι ιδιαιτέρως συχνές το χειμώνα και μετά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Εντούτοις, κατά την άνοιξη και γενικά την περίοδο ανθοφορίας, άτομα που πάσχουν από αλλεργίες παράλληλα με το άσθμα τους μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα απορρύθμισης του άσθματος τους.

Τα συμπτώματα προκαλούνται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως οικιακή σκόνη, κατοικίδια ζώα, ή υλικά στο χώρο εργασίας.  Άλλοι συχνοί παράγοντες πρόκλησης περιλαμβάνουν τη σωματική άσκηση σε ψυχρό ή ξηρό αέρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Ειδικός Πνευμονολόγος είναι ο ιατρός που έχει εκπαιδευτεί στη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος. Μπορεί για τη διάγνωση να σας υποβάλει σε σπιρομέτρηση, σε δοκιμασία πρόκλησης μέσω άσκησης ή μεταχολίνης. Αυτές οι εξετάσεις διενεργούνται με απόλυτη ακρίβεια συνήθως εντός της κλινικής και τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια στιγμή. Επιπλέον μπορεί να σας υποβάλλει στις αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες για να βρεθεί το αίτιο που σας προκαλεί το άσθμα.

Comments

comments