Καινούρια μέθοδος για τη μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης με περισσότερη ακρίβεια


αρτηριακή πίεσηΕρευνητές στο Ισραήλ ανέπτυξαν πρόσφατα μία νέα μέθοδο για πιο ακριβή μέτρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Παρουσίασαν πριν λίγες εβδομάδες τα ευρήματα τους στο “Cardiovascular Aging: New Frontiers and Old Friends”. Σύμφωνα με την έρευνα τους, η νέα μέθοδος μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση πιο αξιόπιστα σε σχέση με την παραδοσιακή.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο μπορούν να επηρεαστούν από το άγχος του ασθενούς οδηγώντας την πίεση σε υψηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται φαινόμενο της ‘’λευκής μπλούζας’’. Ως αποτέλεσμα ο γιατρός μπορεί να συστήσει στον ασθενή να μετρά στο σπίτι του την πίεση του με αυτόματο πιεσόμετρο, έτσι ώστε να διαφανεί εάν τελικά πάσχει από αρτηριακή υπέρταση ή όχι. Δυστυχώς, τα διαθέσιμα πιεσόμετρα τέτοιου τύπου, για κατ᾽οίκον χρήση, προσφέρουν χαμηλού επιπέδου ακρίβεια, ενώ είναι γνωστό ότι το αυτόματο είναι λιγότερο ακριβές από το χειροκίνητο πιεσόμετρο, όταν χρησιμοποιούνται και τα δυο στο ιατρείο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν συσκευή χρησιμοποιώντας την τεχνική “φωτοπληθυσμογραφίας” για πιο ακριβή μέτρηση της συστολικής πίεσης. Η συσκευή χρησιμοποιεί περιχειρίδα πίεσης που τυλίγεται γύρω από τον βραχίονα και έναν ηλεκτροοπτικό καθετήρα στο δάκτυλο. Ο αισθητήρας δακτύλων είναι παρόμοιος με αυτόν του παλμικού οξυμέτρου που χρησιμοποιείται στην Πνευμονολογία για μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου του ασθενή. Περιλαμβάνει πηγή φωτός που εκπέμπει φως στο δάχτυλο και ένα ανιχνευτή που μετρά το φως που μεταδίδεται μέσω του δακτύλου.

Όταν η πίεση της περιχειρίδας αυξάνει πάνω από τη συστολική αρτηριακή πίεση, τότε οι παλμοί εξαφανίζονται και όταν μειώνεται κάτω από τη συστολική αρτηριακή πίεση αυτοί επανεμφανίζονται. Αυτό το φαινόμενο επιτρέπει τον προσδιορισμό της συστολική πίεσης με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Comments

comments