ανήσυχα πόδια στον ύπνο

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ανήσυχα πόδια στον ύπνο έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακούς θανάτους


ανήσυχα πόδια στον ύπνοΤο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στον ύπνο (RLS) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών θανάτων στις γυναίκες, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Neurology” τον Ιανουάριο του 2018. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από ανήσυχα πόδια στον ύπνο (RLS) είχαν 43% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπασχαν από RLS.

Μάλιστα ο σχετικός κίνδυνος παρέμεινε υψηλός, λαμβάνοντας υπόψη και το ιστορικό Αρτηριακής Υπέρτασης, Παχυσαρκίας και άλλων γνωστών επιβαρυντικών παραγόντων. Η μελέτη αφορούσε περί τις 57,417 γυναίκες μέσης ηλικίας 67 ετών οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 10 περίπου χρόνια στις ΗΠΑ. Καταγράφηκαν συνολικά 6,448 θάνατοι και ακολούθως έγινε η ανάλυση των παραγόντων κινδύνου.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για καλύτερη διερεύνηση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και καρδιολογικών προβλημάτων στο μέλλον με προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες, ώστε να φανεί εάν η θεραπεία του RLS μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Επιπλέον επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η μελέτη ύπνου θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους ιατρούς ύπνου σε εξειδικευμένα εργαστήρια και όχι κατοίκον, ώστε να ελέγχονται όλες οι παράμετροι του ύπνου του ασθενή. Η διάγνωση του συνδρόμου μπαίνει από το ιστορικό του ασθενή και ολοκληρώνεται με μελέτη ύπνου στο εργαστήριο ύπνου όπου γίνεται ταυτόχρονα ΗΜΓ κάτων άκρων κατά τον ύπνο. Η φορητή μελέτη ύπνου για τη συγκεκριμένη πάθηση δεν έχει καμία θέση.

Comments

comments