Κορονοϊός και Γρίππη

Κορονοϊός και Γρίππη. Διαφορές και Ομοιότητες


Κορονοϊός και ΓρίππηΚορονοϊός και Γρίππη – Διαφορές και Ομοιότητες.

Ομοιότητες μεταξύ κορονοϊού και γρίππης

  • Η μετάδοση τους γίνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, και άρα τα μέτρα ατομικής προστασίας και αναπνευστικής υγιεινής είναι τα ίδια ως προς τη μείωση της διασποράς της νόσου.
  • Η κλινική συμπτωματολογία ομοιάζει και στους δυο ιούς. Το κύριο σύστημα που επηρεάζεται είναι το αναπνευστικό. Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από την πολύ ήπια μορφή έως και την πολύ σοβαρή ή ακόμα και τον θάνατο.
  • Και οι δύο νόσοι προσβάλουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού κυρίως ηλικιωμένους, άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις. Παράδειγμα αποτελούν τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως η ΧΑΠ, το άσθμα, οι βρογχεκτασίες, η πνευμονική ίνωση.

Διαφορές μεταξύ κορονοϊού και γρίππης

  • Η εποχική κατανομή της γρίπης η οποία κορυφώνεται τους χειμερινούς μήνες και αποδράμει με την αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να μην επιδρά στον νέο κορονοϊό βάσει των ιδιοτήτων του.
  • Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα των ατόμων που νοσούν από γρίπη συνήθως εμφανίζονται μέσα σε χρονικό διάστημα των πρώτων 3-5 ημερών. Στη νόσο covid-19 η επώαση διαρκεί 7-14 ημέρες και τα συμπτώματα δύναται να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της.
  • Η διάρκεια απομόνωσης στον νέο κορονοϊό φτάνει το χρονικό διάστημα των 7-14 ημερών, γεγονός που δεν υπάρχει στην εποχική γρίπη.
  • Τα παιδιά είναι μια ομάδα πληθυσμού τα οποία νοσούν πολύ εύκολα και δύναται να εμφανίσουν επιπλοκές από την εποχική γρίπη.  Aντιθέτως, με τον νέο κορονοϊό που η θνητότητα σε αυτές τις ηλιακές ομάδες είναι σημαντικά χαμηλή.
  • Η εγκυμοσύνη, ιδίως του τρίτου τριμήνου έχει συνδεθεί με σοβαρές περιπτώσεις νόσησης στην εποχική γρίπη. Αυτό δεν έχει καταγραφεί από τον νέο κορονοϊό όπου οι εγκυμονούσες και οι λεχώνες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο νόσησης με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
  • Δεν υπάρχει ανοσία ακόμα για τον νέο κορονοϊό σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύπος γρίπης.
  • Δεν υπάρχει εμβόλιο ή επίσημη θεραπεία για τον κορονοϊό.

Πηγή: Ελληνική Πνευμονολογική ΕταιρείαCenter for Disease Control and Prevention


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I am passionate about Medicine and I always try to give my everything for my patients :)