Μελέτη ύπνου στο εργαστήριο


μελέτη ύπνουΤι είναι η μελέτη ύπνου στο εργαστήριο;

Η μελέτη ύπνου στο εργαστήριο ή όπως αλλιώς λέγεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου είναι μία πλήρης καταγραφή του ύπνου κατά το βράδυ το οποίο ο εξεταζόμενος κοιμάται στο εργαστήριο. Γίνεται καταγραφή και εκτίμηση των εξής τουλάχιστον λειτουργιών:

  • Λειτουργίας του εγκεφάλου – Πλήρες Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα,
  • Της καρδιάς- Ηλεκτροκαρδιογράφημα,
  • Των μυών και των 2 ποδιών και του πηγουνιού – Ηλεκτρομυογράφημα,
  • Του αναπνευστικού συστήματος – Ειδικό καλώδιο για την αναπνοή από τη μύτη, ξεχωριστό καλώδιο για την αναπνοή από το στόμα.
  • Εξτρα ζώνες καταγράφουν τις κινήσεις του θώρακα και τις κοιλιάς ώστε να διαχωρίζονται οι κεντρικές από τις αποφρακτικές και μεικτές άπνοιες.
  • Της οξυγόνωσης του οργανισμού.
  • Των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, εάν υπάρχει υποψία υποαερισμού και υπερκαπνίας. (Το μόνο εργαστήριο στην Κύπρο με αυτή τη δυνατότητα!)
  • Επιπρόσθετος σένσορας για το ροχαλητό που καταγράφει τις δονήσεις της τραχείας.
  • Των ματιών – Ηλεκτροοφθαλμογράφημα
  • Της θέσης του σώματος την ώρα του ύπνου.

Το τεστ συνοδεύεται από οπτικοακουστική καταγραφή του ύπνου με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας κάμερας και ξεχωριστού μικροφώνου. Σημειώνεται ότι η μελέτη ύπνου είναι μία εξέταση τελείως ανώδυνη και χωρίς κάποιο κίνδυνο ή παρενέργεια για τον εξεταζόμενο. Το εργαστήριο ύπνου στην Εγκωμη λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με βάση τα πιο αυστηρά πρότυπα διεθνώς. Είναι το μόνο στην Κύπρο όπου γίνεται διερεύνηση των πιο σπάνιων και δύσκολων περιστατικών ύπνου που παραπέμπτονται από άλλους ιατρούς στην Κύπρο.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, παρακολουθείται από εκπαιδευμένο τεχνικό στο εργαστήριο η πορεία του ύπνου του εξεταζόμενου, καθώς επίσης και ο κορεσμός του σε οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα σε περιπτώσεις υπερκαπνίας. Τα αποτελέσματα αναλύοντια από το Δρ Ανδρέα Ζαχαριάδη, Πνευμονολόγο, Ειδικό Διαταραχών Ύπνου. Τονίζεται ότι αναλύεται όλη η μελέτη από το γιατρό, χωρίς να γίνεται αυτόματη ανάλυση από κάποιο λογισμικό, γεγονός το οποίο προσδίδει αξιοπιστία που φτάνει μέχρι το 100%.

Γίνεται καταμέτρηση και εκτίμηση πιθανών προβλημάτων στον ύπνο όπως στην περίπτωση του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου, στις κεντρικές άπνοιες, σε περιπτώσεις ναρκοληψίας, περιοδικών κινήσεων των άκρων κατά τον ύπνο, του τριγμού των δοντιών και άλλων σπανιότερων παθήσεων του ύπνου-παραυπνίων. Τέλος, γίνεται πλήρης διερεύνηση της αιτίας της χρόνιας αυπνίας.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη ύπνου στο εργαστήριο

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://www.aastweb.org/