Ναρκοληψία


ναρκοληψία

Τι είναι η ναρκοληψία;

Η ναρκοληψία είναι μία διαταραχή του ύπνου η οποία προκαλεί ημερήσια υπνηλία στον ασθενή και συχνά επεισόδια ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποια είναι τα αίτια της ναρκοληψίας;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά. Πρόκειται για μία διαταραχή του νευρικού συστήματος. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα μίας ορμόνης που παράγεται στον εγκέφαλο και ονομάζεται υποκρετίνη. Πιθανόν να πρόκειται για μία αυτοάνοση κατάσταση, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός παράγει αντισώματα εναντίον των κυττάρων του. Επίσης η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ρόλο, διότι σε μία οικογένεια μπορεί να εμφανίζονται πολλά άτομα που πάσχουν από ναρκοληψία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ναρκοληψίας;

Συνήθως η ναρκοληψία πρωτοεμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 15 με 30 ετών. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

  1. Ημερήσια υπνηλία και συχνά επεισόδια ύπνου κατά την ημέρα, ακόμα και όταν το άτομο τρώει, οδηγά, μιλά κλπ. Το χαρακτηριστικό των επεισοδίων αυτών του ύπνου είναι ότι αναζωογονούν και ξεκουράζουν τον ασθενή.
  2. Οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις.
  3. Παράλυση του σώματος κατά την ώρα που αρχίζει ο ύπνος ή κατά την ώρα του ξυπνήματος.
  4. Καταπληξία. Με αυτή εννοούμε την απότομη απώλεια του μυικού τόνου ενώ είμαστε ξύπνιοι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κινηθούμε. Συνήθως προκαλείται από έντονα συναισθήματα όπως το γέλιο, ο θυμός κλπ. Συνήθως τα επεισόδια καταπληξίας  διαρκούν λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ναρκοληψίας;

Ο ασθενής με υποψία ναρκοληψίας πρέπει να επισκεφθεί κάποιο γιατρό που να είναι ειδικός στις διαταραχές ύπνου και να φέρει την αντίστοιχη πιστοποίηση. Ο γιατρός θα πάρει το ιστορικό και θα εξετάσει τον ασθενή. Ακολούθως ο γιατρός θα ζητήσει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις όπως ΠΛΗΡΗΣ μελέτη ύπνου (με ταυτόχρονο εγκεφαλογράφημα) και κάποια ειδικά τεστ που ονομάζονται MSLTs την επόμενη μέρα της νυχτερινής μελέτης ύπνου, για την εκτίμηση της υπνηλίας.  Ακόμα, ενδεχομένως να ζητηθούν κάποιες εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο κληρονομικότητας.

Θεραπεία της ναρκοληψίας.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια ριζική θεραπεία για τη ναρκοληψία. Εντούτοις, ο γιατρός θα σας βοηθήσει με τα συμπτώματα της νόσου, καθώς υπάρχουν πολύ καλά αποτελεσματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ναρκοληψίας, δηλαδή της υπνηλίας, καταπληξίας, μυικής παράλυσης και των ψευδαισθήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://sleepfoundation.org