Πιέσεις αναπνευστικών μυών


πιέσεις αναπνευστικών μυώνΠώς μετρούμε τις πιέσεις αναπνευστικών μυών;

Καταρχήν, οι πιέσεις αναπνευστικών μυών όταν καταγράφονται αποτελούν ένα πολύ καλό τεστ το οποίο εκτιμά την δύναμη των αναπνευστικών μυών όσον αφορά την εισπνοή και εκπνοή. Ουσιαστικά, ασθενής προσπαθεί να εισπνεύσει όσο το δυνατό δυνατότερα από έναν σωλήνα, Ο σωλήνας αυτός αποφράσσεται για να εκτιμηθεί η μέγιστη εισπνευστική πίεση των μυών του (MIP). Αντιστοίχως,  ο ασθενής προσπαθεί να εκπνεύσει όσο το δυνατό δυνατότερα σε έναν σωλήνα. Ο σωλήνας αυτός αποφράσσεται σε διαφορετική χρονική στιγμή για να εκτιμηθεί η μέγιστη εκπνευστική πίεση των μυών (MEP). Η εξέταση απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος συνήθως είναι ενσωματωμένος με τον πληθυσμογράφο.

Οι πιέσεις που αναπτύσσονται από αυτές τις προσπάθειες σχετίζονται με την δύναμη των αναπνευστικών μυών. Συμβάλλουν στην διάγνωση και εκτίμηση παθήσεων που προκαλούν μυϊκή αδυναμία, π.χ. νευρομυικά νοσήματα.

Είναι χρήσιμο να μετρήσουμε τις πιέσεις αναπνευστικών μυών;

Πρόκειται για πολύ χρήσιμη εξέταση, διότι μπορεί να διαγνωστούν έγκαιρα διάφορες νευρομυικές ανωμαλίες οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν προλάβει να δώσουν άλλα συμπτώματα στον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Επιπρόσθετα όμως, αφού μετρηθούν οι πιέσεις αναπνευστικών μυών, γίνεται και αντικειμενική εκτίμηση της ικανότητας του αρρώστου για βήχα και απόχρεμψη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά μετά από σοβαρές λοιμώξεις – πνευμονίες. Αρκετά συχνά, οι πιο απλές εξετάσεις όπως πχ η σπιρομέτρηση μπορεί να είναι φυσιολογικές, ενώ οι πιέσεις αναπνευστικών μυών είναι χαμηλές. Γι αυτό απαιτείται πολλές φορές συμπληρωματικός έλεγχος και με διάχυση και στατικούς όγκους, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλείς διαγνώσεις.

Είναι επικίνδυνο να μετρήσουμε τις πιέσεις αναπνευστικών μυών;

Γενικά, το τεστ δεν έχει κάποια σημαντική παρενέργεια, εφόσον ακολουθούνται όλα τα μέτρα πρόληψης. Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που αναγκαστικά αποκλείουν κάποιο από το να υποβληθεί στο συγκεκριμένο τεστ, για αυτό θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται το ιστορικό από τον ασθενή πριν από την εξέταση. Το τεστ αυτό εξαρτάται πάρα πολύ από τη σωστή τεχνική του εξεταζομένου για αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούνται επακριβώς όλες οι παραπάνω οδηγίες κατά την εκτέλεση του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Αναπνευστικοί Μύες