άπνοια και καρδιοπάθειες

2000 θάνατοι από καρδιοπάθειες κάθε χρόνο στην Κύπρο


άπνοια και καρδιοπάθειεςΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδίας, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο, 2000 θάνατοι στην Κύπρο οφείλονται σε καρδιοπάθειες! Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου 2 στους 3 ενήλικες στην Κύπρο έχουν αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαροι, παχύσαρκοι). Η προσπάθεια όλων των επαγγελματιών υγείας είναι η πρόληψη αυτών των θανάτων η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγεικά.

Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ανάμεσα σε άλλα και η διάγνωση μίας ύπουλης πάθησης που οδηγεί σε υψηλή Αρτηριακή Πίεση, αρρυθμίες, και καρδιαγγειακά συμβάματα όπως πχ έμφραγμα, και δεν είναι άλλη από την ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ. Ατομα παχύσαρκα, που εμφανίζουν ροχαλητό με ή χωρίς νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου, από γιατρό ειδικό στις διαταραχές ύπνου, ώστε εάν πάσχουν από αυτή τη σοβαρή πάθηση, να τύχουν άμεσα θεραπείας και έτσι να προληφθούν τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον που μπορεί να τους προκαλέσει η άπνοια στον ύπνο.


About Andreas Zachariades

I work as Pulmonologist & Somnologist - Expert in Sleep Medicine in Cyprus. I am founder of Nicosia Lung Center and Nicosia Sleep Lab. I also teach medical students at EUC Medical School (Senior Lecturer Pulmonology). I love food tasting and DJing (in my very few spare time...)