1. Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού με το γιατρό;
Μπορείτε να μας καλέσετε στο 22 355188 και να διευθετήσετε το ραντεβού σας.
2. Πού δέχεται ασθενείς ο γιατρός;
Ο γιατρός δέχεται ασθενείς στο ιατρείο στην Λεωφόρο Ακροπόλεως 101, (απέναντι από το Marks & Spencer), καθώς και στο American Medical Center (πρώην American Heart Institute).
3. Τι μπορώ να κάνω εάν ροχαλίζω;
Το απλό ροχαλητό συνήθως θεωρείται αθώα κατάσταση. Εάν όμως παρουσιάζετε και συμπτώματα που σχετίζονται με τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσετε την ύπαρξη απνοιών κατά τον ύπνο, κάνοντας μελέτη ύπνου.
4. Έχω βήχα εδώ και κάποιες μέρες. Πρέπει να ανησυχήσω;
Ο βήχας έχει διάφορες αιτιολογίες. Στην περίπτωση που επιμένει ή συνοδεύεται από απόχρεμψη θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας και ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνετε και σπιρομέτρηση για να βρεθεί η αιτιολογία του βήχα σας.
5. Γιατί να προτιμήσω να κάνω μελέτη ύπνου στο εργαστήριο αντί στο σπίτι μου;
Η μελέτη ύπνου στο εργαστήριο είναι πιο ολοκληρωμένη και δινει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο σας καθώς επιπλέον γίνεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ηλεκτρομυογράφημα κατά τη μελέτη. Επιπλέον γίνεται video καταγραφή του ύπνου σας, ενώ τυχόν διαταραχές ύπνου που δεν καταγράφονται με τη φορητή συσκευή στο σπίτι, με αυτή τη μέθοδο μπορούν να διαγνωστούν αξιόπιστα.
6. Καπνίζω και φοβάμαι για την υγεία μου. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω στον πνευμονολόγο μου;
Ανάλογα με το πόσο πολύ καπνίζετε και για πόσο καιρό, καθώς και ανάλογα με την ηλικία μας, είναι πιθανόν να υποβληθείτε σε σπιρομέτρηση ως αρχική εξέταση. Βέβαια ο πλήρης λειτουργικός έλεγχος του αναπνευστικού (σπιρομέτρηση + διάχυση + στατικοί όγκοι) είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη εξέταση καθώς εκτιμώνται διάφορες παράμετροι του αναπνευστικού ταυτόχρονα και έτσι η εκτίμηση από το γιατρό είναι πολύ περισσότερο λεπτομερής. Επιπλέον, ενδεχομένως ο πνευμονολόγος σας να σας ζητήσει να κάνετε ακτινογραφία θώρακος ή/και αξονική τομογραφία θώρακος αν το θεωρήσει απαραίτητο.
7. Τι ακριβώς σημαίνει “Ειδικός Διαταραχών Ύπνου”;
Η ειδικότητα στις διαταραχές ύπνου ασχολείται με όλο το φάσμα των παθήσεων στον ύπνο, όπως πχ αυπνία, ροχαλητό, άπνοιες, ναρκοληψία, ανήσυχα πόδια στον ύπνο, υπνοβασία, τρίξιμο των δοντιών, παραυπνίες και πολλά άλλα, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Για να κατέχει τον τίτλο αυτής της ειδικότητας κάποιος γιατρός, προυποθέτει εκπαίδευση στο αντικείμενο σε κλινική του εξωτερικού για τουλάχιστον 1 χρόνο επιπλέον της βασικής του ειδικότητας και επιπλέον επιτυχία στις εθνικές και κατόπιν ευρωπαικές εξετάσεις του οργανισμού ESRS. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτά τα κριτήρια, δεν αποτελεί πιστοποίηση ότι ο γιατρός είναι ειδικός για τις παθήσεις ύπνου.