Καπνογραφία – Μέτρηση διοξειδίου του άνθρακα (CO2)


καπνογραφίαΤι είναι η καπνογραφία;

Η καπνογραφία είναι η μέτρηση και καταγραφή της συγκέντρωσης ή της μερικής πίεσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Συνήθως μετράται με ένα σένσορα που τοποθετείται στη μύτη του εξεταζόμενου (εκπνεόμενο CO2) ή στο δάκτυλο του (διαδερμικό CO2).

Η πίεση του CO2 που λαμβάνεται με αυτή τη μέθοδο μας δίνει μία έμμεση εκτίμηση της πίεσης του CO2 στο αρτηριακό αίμα. Αυτές οι δύο πιέσεις στα φυσιολογικά άτομα είναι σχεδόν ίσες. Υπάρχουν όμως διάφορες παθήσεις που αυξάνουν τη μεταξύ τους διαφορά.

Μία υψηλή τιμή του εκπνεόμενου CO2 είναι σημείο υποαερισμού και δυσκολίας στην αναπνοή. Αντιθέτως, χαμηλή τιμή εκπνεόμενου CO2 καταδεικνύει υπεραερισμό, δηλαδή ο εξεταζόμενος αναπνέει περισσότερο από το κανονικό.

Επειδή η καπνογραφία παρέχει μέτρηση του CO2 αναπνοή ανά αναπνοή, είναι ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του γιατρού, καθώς μπορεί να αποκαλύψει πολύ έγκαιρα τυχόν διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας του ασθενούς. Έτσι, έχει πλέον θέση στην εκτίμηση του άσθματος, της καρδιακής ανεπάρκειας, του διαβήτη, της πνευμονικής εμβολής και σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση και εύκολη εκτίμηση του αερισμού του ασθενούς. Σε παθήσεις που υποψιαζόμαστε κατακράτηση CO2, με αυτή τη μέθοδο μπορούμε ΑΜΕΣΑ και ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ να διαγνώσουμε την εκάστοτε διαταραχή.

Πώς γίνεται η καπνογραφία;

Η καπνογραφία είναι μία τελείως ανώδυνη εξέταση. Δεν έχει καμία παρενέργεια για τον εξεταζόμενο. Απλά τοποθετείται ο ειδικός αισθητήρας μέτρησης μύτης ή στόματος ο οποίος είναι ενωμένος με τον καπνογράφο. Μας βοηθά πολλές φορές να διαγνώσουμε σοβαρές διαταραχές ύπνου, όπως πχ υποαερισμό, ειδικά σε άτομα παχύσαρκα ή με νευρομυικά νοσήματα. Η μέτρηση γίνεται είτε στιγμιαία είτε συνεχόμενα για κάποιες ώρες για παράδειγμα. Δεν πρέπει να συγχύζεται αυτή η εξέταση με τη μέτρηση εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα – CO. Η δεύτερη γίνεται στα πλαίσια προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος και είναι τελείως διαφορετικός ο ρόλος της μίας εξέτασης από την άλλη. Στο πρότυπο εργαστήριο υπνου στην Εγκωμη, δημιουργήσαμε την Πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα καταγραφής καπνογραφίας ύπνου στην Κύπρο, διερευνώντας τα δύσκολα περιστατικά παθήσεων ύπνου αξιόπιστα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
https://breathing.com